ontmoetingen op papier

 

ontmoetingen op papier

Het Grafisch Centrum Groningen werd in 1962 opgericht op initiatief van leden van De Ploeg. Daarmee ging voor de Groningse kunstenaarsvereniging een wens in vervulling die al vanaf de jaren 20 had geleefd: een gemeenschappelijk atelier met plaats voor drukpersen en andere ruimtevretende faciliteiten voor het maken van etsen, litho’s en houtsneden. In 1970 werd het Grafisch Centrum als zelfstandige stichting losgekoppeld van De Ploeg, en rond dezelfde tijd veroverde ook de typografie een plek tussen de grafische technieken die er beoefend konden worden. Er kwamen twee Korrex-proefpersen en een nog altijd uitdijende hoeveelheid letter en zetmateriaal.
In de afgelopen vijftig jaar is het Grafisch Centrum uitgegroeid tot een ontmoetingsplek voor grafici van allerlei pluimage en cursisten die er kennismaken met een techniek om daarna niet zelden over te stappen op een andere. Wat al deze mensen bindt is het drukken op en met (al dan niet zelfgemaakt) papier.
Ontmoetingen en papier - ontmoetingen op papier: bij het bedenken van een toepasselijk verjaarscadeau voor onze vijftigjarige (een vriendenboek, natuurlijk) kwam de titel als vanzelf uit de lucht dwarrelen. We vroegen een paar dozijn grafici met meer of minder innige banden met de jubilaris om een bijdrage te leveren met dit thema in gedachten. De uitnodiging bood allerlei aanknopingspunten die gretig werden opgepakt, uitgewerkt, en zelfs woordelijk gerecycled in de bijdrage waarmee het boek opent. Menigeen had aan de titel al genoeg, speelde met de woorden of schreef of vond een tekst met een ontmoeting als onderwerp. De suggestie om voor deze gelegenheid een samenwerkingsverband te zoeken sloeg aan en leidde niet alleen tot typografie in het kwadraat, maar ook tot coproducties van drukkers en andersoortige grafici. Mede daardoor valt dit feestproject op door het grote aandeel van ontmoetingen tussen tekst en beeld: illustraties in prentvorm of ingenieus opgebouwd uit

 1 2 3Next
BACK to HansHorn's albums
Become a fan! Follow HansHorn and receive an email every time HansHorn uploads new images!