6 april 2013 - folkloristische wandeling in de binnenstad van Gent met Dille

 

Zaterdag 6 april trokken we erop uit met Dille. We spraken af aan het NTG op het Sint-Baafsplein. Sint-Bavo is namelijk de patroonheilige van het bisdom Gent. Onze gids verscheen in volledige meidentenue van begin vorige eeuw! Dille is een Gents-Latemse travestiet. Hij of zij dus, maakt eigenlijk niet uit (foto 2 en 11).
We zijn goed gestart met het drinken van een glaasje vanillejenever (foto 4) aan het beeld van de Mammelokker op de cipierswoning rond het Belfort ( foto 1). Ondertussen kregen we uitleg over de nieuwe Gentse Stadshal, een stalen constructie met vele kleine raampjes (foto 3 en 5). De Gentse Stadshal is een realisatie van de architecten Robbrecht § Daem en Van Hee. Hij wekte van bij de eerste ontwerpen uiteenlopende reacties uit bij de Gentenaars en ook bij ons. Stadsbewoners hadden kritiek op de constructie omdat die het zicht belemmert op het historische belfort. Dille vertelde ons dat de constructie in de volksmond vaak smalend 'De Schaapsstal' wordt genoemd.
Gedurende het 3uur durende parcours heeft Dille ons veel historische uitleg gegeven. Het bleef steeds ontzettend boeiend door de verschillende anekdotes die ze tussendoor vertelde. Zo zijn we doorgestapt naar de Korenmarkt met de Maecht van Gent. Volgens Dille uitgesproken als de macht en niet de maagd van Gent.
De Sint-Michielskerk was uitzonderlijk eens open, dus hebben we ervan geprofiteerd om binnen te kijken. Er zijn vooral veel graven en wapenschilden te zien van overleden edellieden. Vermits het in de kerk kouder was dan buiten hebben we nog een jenenverke gedronken om ons op te warmen.
Wist je dat Gent ook een Manneken Pis heeft? Een klein beeldje bovenop een rijwoning. Onmogelijk te zien als ze 't u niet vertellen. En op deze

 1 2 3Next
BACK to AnHebben's albums
Become a fan! Follow AnHebben and receive an email every time AnHebben uploads new images!